Holbøl 75 år carl-ole holder tale

Holbøl 75 år carl-ole holder tale

Fredag den 6. maj fejrede Holbøll A/S 75-års jubilæum. Det blev markeret med en storslået festival for samarbejdspartnere, kunder og medarbejdere samt deres familier. Tilbage i februar, da forberedelserne til den store jubilæumsfestival for alvor var taget til, samlede vi direktionens trio Carl-Ole Holbøll (adm. direktør), Hans-Henrik Olsen (teknisk direktør) og Martin Juhl (direktør for forretningsudvikling) på det gamle kontor i Lov til en snak om: Hvordan har Holbøll overlevet 75 år i anlægsbranchen, og i hvilken retning skal firmaet udvikle sig i fremtiden? 

 

Lad os starte med jubilæumsfesten I afholder den 6. maj. Alder er vel bare et tal? Så hvorfor vælger Holbøll at fejre sine 75 år med et brag af en fest?   

Carl-Ole: Til hverdag giver vi os ikke tid til at stoppe op og kigge tilbage. Men det burde vi! I køkkenet på kontoret har vi en meget støvet klokke hængende. Meningen med den var, at vi skulle ringe med den, når vi vandt et nyt projekt. Men du hører den aldrig. Tilbudsgiverne når ikke engang at modtage bekræftelsen før vi straks går i gang med den næste proces, der hedder: hvordan fanden får vi løst den her opgave? Når projektet så er afleveret, så synes vi stadig ikke, at vi har tid til at fejre det, fordi så skal vi allerede i gang med noget nyt. 

Hans-Henrik: Man er jo stolt af, at vi har været her i 75 år. Så selvfølgelig skal det fejres! Alt andet ville være fjollet. Men festlighederne er lige så meget for vores medarbejdere. Deres indsats gennem alle årene fortjener at blive fejret.  

Carl-Ole: Vi var jo aldrig kommet hertil alene. Vi er INGENTING uden medarbejderne. Og det er høj som lav. 

 

Når vi snakker om jubilæet, formulerer I jer ofte sådan, at ”Holbøll har overlevet 75 år”. Hvorfor?  

Martin: Der er bare en branche, hvor udfordringerne står i kø. Det kan være rigtig hårdt, hvis man ikke tænker sig om.

Carl-Ole: Det at være entreprenør er at tage en risiko. Men på et tidspunkt, så lander du bare på et forkert felt. Der er mange facetter af tilbud, udførsel og aflevering, der kan gå galt. En fabrik kan køre derudaf, når produktionsapparatet er sat op. En anlægsentreprenør starter forfra hver eneste dag, og det er uanset om firmaet er 75, 30 eller 2 år gammelt.  

 

Så det bliver ikke lettere med alderen?  

Carl-Ole: Nej, det synes jeg ikke. Os der har været mange år i branchen, har selvfølgelig noget erfaring og ved at der kommer op- og nedture. Vi ved, at det vigtigste er at kunne vækste i modvind, og vi vurderer ikke et firmas succes ud fra et par måneder eller år. Det er det lange seje træk der gælder.   

Måske er det en form for jantelov, men der er en tendens til, at de gamle firmaer kigger lidt med skepsis på nye spillere, også selvom det egentlig går godt for dem. Man skal ligesom vise, at man også kan klare at træde forkert.  

 

Hvis det at begå fejl gør firmaet mere robust, skal man så bare springe ud i alle udfordringer uden tanke for risikoen?  

Carl-Ole: Selvfølgelig ikke. Vi har altid forsøgt at balancere det at trykke på speederen og trykke på bremsen. Siden jeg overtog firmaet og Hans-Henrik kom med, har vi taget mange chancer. Men de har alle været lystbetonede. Der har været mange projekter, hvor vi simpelthen ikke kunne lade vær med at kaste os ud på dybt vand. Vi har helt sikkert trådt forkert, men så fik vi da prøvet det. Andre gange opdagede vi nogle skjulte kompetencer hos os selv eller vores medarbejdere. De kompetencer har vi arbejdet videre på og fået stor glæde af på andre projekter.  

Vi laver ikke kun projekter, fordi de er rentable. Vi laver også projekter, fordi vi tænder på at kaste os ud i ting vi ikke har prøvet før.  

Martin: Holbøll er hen over de sidste år blevet et firma, der ved halvårsregnskabet omsætter for 250 millioner og har 250 ansatte. Med denne vækst følger også et større ansvar. Ikke at Holbøll ikke skal være drevet af lyst i fremtiden, men man er bare nødt til at huske, hvor mange mennesker der er afhængige af Holbøll som deres arbejdsplads.

 

Skal Holbøll forsat være risikovillig?  

Martin: Hvis vi gerne vil være frontløbere, så er vi nødt til at være risikovillige. Gennem de sidste 75 år har Holbøll holdt fast i samme kultur og værdisæt men alligevel formået af forny sig, vækste og holde sig aktuel i en omskiftelig branche. Det har krævet, at firmaet greb nogle chancer, og det vil det også i fremtiden.  

Hans-Henrik: Selvom vi er klar til at tage en chance, så betyder det jo ikke, at vi springer ud i alle de umulige projekter der byder sig. Det betyder, at vi tør gøre de ting, som mange af os er usikre ved. Som f.eks. at give ansvar fra sig, lytte til kritik, gøre tingene anderledes end andre eller bede om hjælp.  

Gennem alle 75 år har direktørerne i Holbøll været gode til at give plads og bede om hjælp. Det mener jeg i hvert fald giver gode muligheder for udvikling. Da Knud og Ole overrakte firmaet til drengene, bad de dem gå ud og prøve deres idéer af. De bad dem gå ud og dumme sig, mens de stadig stod bag dem, klar til at støtte og hjælpe.  

Sådan har Carl-Ole også været som direktør. Først gav han mig en plads ved direktionsbordet og sidste år fik vi Martin med ombord. Man må jo sørge for at skaffe de kompetencer man mangler i et firma. Om det er en ny maskine, medarbejder eller direktør.  

 

På jubilæumsdagen løftede direktionen sløret for en kernefortælling, der skal sikre den rette kurs og lede firmaet sikkert ind i fremtiden med de gamle værdier i god behold. Den kan du læse mere om her.   

 

holbøll 75 år direktion administrerende direktør    holbøll 75 år direktion teknisk direktør      holbøll 75 år direktion forretningsudvikling

Carl-Ole Holbøll, Adm. direktør

Hans-Henrik Olsen, Teknisk direktør

Martin Juhl Jørgensen, Direktør for forretningsudvikling